فهرست مطالب

علوم پزشکی دانشگاه آزاد اسلامی مشهد - سال چهارم شماره 4 (پیاپی 16، زمستان 1387)

فصلنامه علوم پزشکی دانشگاه آزاد اسلامی مشهد
سال چهارم شماره 4 (پیاپی 16، زمستان 1387)

  • تاریخ انتشار: 1388/10/25
  • تعداد عناوین: 9
|
  • احمد صفاری، محمدرضا خاکزاد، زهرا مصطفوی، عباس فومنی، مجتبی مشکات، مجید میر صدرایی صفحات 203-208
    سندرم روده ی تحریک پذیر در 4-12 درصد افراد جامعه ی ما دیده می شود.
    از طرفی بیماری سلیاک در مطالعات قبلی در 4 درصد افراد مبتلا به سندرم روده ی تحریک پذیر دیده شده است. با توجه به این که غلات حاوی گلوتن از اجزای اصلی غذای ایرانی است، تشخیص سلیاک در بیماران مبتلا به سندرم روده ی تحریک پذیر می تواند تاثیر به سزایی در نحوه ی درمان آن ها داشته باشد.
    هدف از این مطالعه تعیین فراوانی بیماری سلیاک در بیماران با سندرم روده ی تحریک پذیر بوده است.
    پژوهش انجام شده یک مطالعه ی موردی شاهدی آینده نگر بوده است که بر روی 86 بیمار مبتلا به سندرم روده ی تحریک پذیر که براساس معیارهای Rome II تشخیص داده شده بودند انجام و با گروه شاهد (افرادی که تمایل به چکاپ داشتند) مقایسه شدند. روش تشخیص سلیاک بر اساس روش سرولوژی و اندازه گیری تیتر آنتی گلیادین و آنتی ترانس گلوتامیناز از نوع IgG و IgA بوده است.
    در گروه سندرم روده ی تحریک پذیر از مجموع 86 بیمار ارزیابی شده، 38 نفر (2/44%) مرد و 48 نفر(8/55%) زن بودند. میانگین سن این بیماران7/11±34 سال بوده است. از نظر سن و جنس بین گروه مورد و شاهد اختلاف معنی داری دیده نشد. نفخ، دفع گاز بیش از حد و دفع موکوس شایع ترین علایم سندرم روده ی تحریک پذیر بود. از علایم خطر 37 درصد از علایم شبانه و 32 درصد از کاهش وزن شاکی بودند. اندازه گیری آنتی گلیادین در 22 نفر (25%) تیتر بالا نشان داد که با گروه شاهد اختلاف آماری واضح داشت (0001/0=P، 67/4=T). آنتی ترانس گلوتامیناز از نوع IgG در 2 نفر (3/2%) مثبت بود ولی نوع IgA در هیچ مورد مثبت نشد.
    در بیماران دارای آنتی بادی ضد گلیادین بالا که علایم IBS دارند با توجه به احتمال بیماری سلیاک مخفی یا نهفته، بهتر است بیوبسی روده ی باریک برای تایید یا رد سلیاک انجام گیرد.
  • غلام رضا مالک زاده، نرگس افضلی، لیلا بحرحسینی، نغمه مالک زاده صفحات 209-214
    از آن جا که دستگاه عصبی مرکزی در دوران جنینی از اکتودرم مشتق می شود، بیماری های مشترکی بین پوست و دستگاه عصبی مرکزی وجود دارد مانند توبروز اسکلروز و نوروفیبروماتوز که تشخیص آن ها وابسته به جستجو و شناسایی این علایم در ارگان های فوق می باشد.
    هدف از این مطالعه بررسی تظاهرات شایع بالینی و پاراکلینیک بیماران مبتلا به توبروزاسکلروز و نوروفیبروماتوز در بیماران شهر مشهد بوده است.
    در این مطالعه توصیفی تحلیلی، 50 بیمار مبتلا به توبروز اسکلروز یا نوروفیبروماتوز مراجعه کننده به درمانگاه مغز و اعصاب بیمارستان 17 شهریور مشهد مورد مطالعه قرار گرفتند. معاینهی دقیق بالینی، سی تی اسکن، ام ارآی و الکتروانسفالوگرافی انجام شد. بعد از قطعی شدن تشخیص علایم بالینی و تصویر برداری همراه با سوابق ارثی، سن، جنس، در پرسش نامه های تهیه شده، ثبت گردید و با نرم افزار SAS و SPSS مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت.
    اکثریت بیماران مورد بررسی (80%) مبتلا به نوروفیبروماتوز تیپ یک بودند. نسبت مرد به زن در مبتلایان 1/1 بود. متوسط سن بروز علایم بیماری 9/5± 8/7 سال در توبروس اسکلروز و 3/5± 3/11 سال در نوروفیبروماتوز نوع یک و در تنها بیمار مبتلا به نوروفیبروماتوز نوع دو، 59 سال بوده است. شایعترین تظاهر بالینی در گروه مورد مطالعه، ضایعات جلدی بود (9/88% در توبروزاسکلروز و100% در نوروفیبروماتوز). تشنج و عقب ماندگی ذهنی نیز تظاهرات شایعی در بیماران مبتلا به توبروز اسکلروز بود (به ترتیب 9/88% و 75%). بررسی های پاراکلینیک شامل سی تی اسکن، ام ار آی و الکتروانسفالوگرافی در50 درصد موارد توبروس اسکلروز و تنها در 7/8 درصد بیماران نوروفیبروماتوز یافته های غیرطبیعی نشان داد که در تشخیص، کمک کننده بودند.
    بررسی بیماران مبتلا به انواع فاکوماتوز در مطالعه ی حاضر نشانه های بالینی و فرا بالینی مشابهی در مقایسه با سایر مطالعات در دنیا نشان می دهد.
  • مجید میرصدرایی، محمد صادق وزیری، سید ضیا الله حقی صفحات 215-220
    تشخیص کیست هیداتید ریه توسط روش های تصویربرداری از جمله رادیوگرافی و سی تی اسکن قفسه ی سینه امکان پذیر می باشد. در مناطق آندمیک در حین جراحی کیست هیداتید در مواردی کشف می شود.که اصلا شباهتی به موارد تیپیک آن ندارد.
    تعیین مهم ترین تظاهرات رادیولوژیک کیست هیداتید ریه و تعیین فراوانی موارد آتیپیک آن.
    تمام بیمارانی که در یک دوره ی 28 ساله در نهایت توسط جراحی باز تشخیص هیداتیدوز ریه داده شد وارد این مطالعه شدند. رادیوگرافی استاندارد قفسه ی سینه قبل از جراحی برای تشخیص کیست ریه یا ضایعات ناشناخته انجام شد و توموگرافی کامپیوتری (CT) در صورت رضایت بیمار نیز گرفته شد. یافته های رادیوگرافی به 2 دسته تقسیم شدند. 1- کیست هیداتید تیپیک که تظاهرات تصویری در متون آمده است مثل: کیست دست نخورده، علامت نیلوفر آبی و علامت هلالی 2- کیست هیداتید آتیپیک که شبیه به کیست هیداتید تیپیک توضیح داده شده، نبودند.
    در طول دوره های 28 ساله، 1614 بیمار به عنوان کیست هیداتید ریه تشخیص داده شدند و تحت عمل جراحی قرار گرفتند. شایع ترین شکایت اصلی بیماران، سرفه در 5/56 درصد بود. رادیوگرافی ساده ی ریه در دو سوم بیماران کیست تیپیک نشان داد. 79 نفر سی تی اسکن استاندارد داشتند. کیست هیداتید آتیپیک در 32 نفر (5/40%) شناسایی شد. هیچ کدام از یافته های بالینی و دموگرافیک در بیماران با کیست هیداتید آتیپیک شایع تر نبود. بیشترین یافته رادیولوژیک وجود حفره با دیواره ی ضخیم در 9 بیمار (28%) بود. سایر یافته ها به ترتیب شامل: توده ی جامد در 7 بیمار (21%)، آبسه در 6 بیمار (18%)، تجامد بافتی (Consolidation) در 3 بیمار (9%)، Fungus ball در 3 بیمار (9%)، کلاپس (آتلکتازی) در 2 بیمار (6%) Round pneumonia در 2 بیمار (6%) بود. حفره (کاویته) عمدتا در ریه راست (90%) دیده شد، هم چنین کدورت شبیه توده بیشتر در قسمت تحتانی ریه (100%) وجود داشت.
    کیست هیداتید با تصویر آتیپیک نسبتا شایع می باشد و پزشکان باید در تشخیص افتراقی تصویر رادیولوژیکی لوکالیزه در پارانشیم ریه همیشه بیماری کیست هیداتید ریه را در نظر داشته باشند.
  • سید مهران همام، محسن مهدی نژاد، علیرضا آل هاشمی، سمانه چایچی صفحات 221-230
    میلوپاتی ناشی از ویروس آلوده کننده ی لنفوسیت T انسانی نوع یک (HTLV-I) یا پاراپارزی اسپاستیک تروپیکال (HAM/TSP) از جمله تابلوهای بالینی ناشی از HTLV-I می باشد که در بعضی نواحی از جمله شمال شرق ایران آندمیک است.
    در طی یک مطالعه ی مورد- سری علایم و نشانه های عصبی مبتلایان به HAM/TSP که از قبل تشخیص داده شده بودند، بر اساس معاینات عصبی بررسی شدند.
    سوابق قبلی و خانوادگی بیماران در رابطه با HTLV-I ارزیابی شد و بررسی های پاراکلینیک لازم نیز انجام گردید. معاینه ی سیستم حسی شامل بررسی حس درد، درک عمقی و ارتعاش در اندامهای فوقانی و تحتانی بود. سیستم حرکتی از نظر تونیسیتی بر اساس (Modified Asworth Scale)، قدرت عضلانی بر اساس (Medical Research Council Power Classification) و رفلکسهای تاندونی مورد بررسی قرار گرفتند. اختلالات اسفنکتری بر اساس شرح حال بالینی بررسی شد.
    آزمودنی ها شامل 15 بیمار (3 مرد،12 زن) بودند، متوسط سن بیماران 5/16 ± 6/50 سال بود. متوسط طول مدت زمان علامت دار بودن 1/4 ± 6/5 سال بود. 2 بیمار سابقه ی خانوادگی عفونت HTLV-I را بیان کردند.
    اولین علایم عصبی به صورت گزگز و مورمورشدن (3/53%)، ضعف عضلانی (3/33%) و تکرر ادرار (3/13%) بودند. آتروفی عضلانی در هیچ کدام از بیماران دیده نشد. افزایش قرینه ی تونوسیته در اندام های فوقانی و تحتانی دیده شد که این افزایش در اندام تحتانی برجسته تر بود (02/0 =P). اولین نشانه HAM/TSP می تواند یک مشکل ادراری به ویژه تکرر ادرار باشد، شایع ترین اختلال حسی در بیماران مورد مطالعه، گزگز و مورمور شدن می باشند. پیشنهاد می شود که تمام بیماران، به خصوص افرادی که در معرض ابتلا به عفونت HTLV-I هستند در صورت وجود اختلالات قرینه ی حسی و حرکتی در هر دو اندام فوقانی و تحتانی و نیز هر گونه شکایت ادراری از نظر HAM/TSP بررسی شوند.
  • غلامرضا مالک زاده، هما پوستچی امین، نغمه مالک زاده صفحات 231-242
    دمانس که عموما در اواخر عمر شروع می شود در غالب اوقات به علت یک ضایعه ی دژنراتیوی اولیه یا بیماری ساختاری به وجود می آید. علل دمانس شامل عوامل برگشت پذیر و غیر قابل برگشت است. تعیین علل زمینه ساز دمانس درمان و پیش آگهی بیماران را تحت تاثیر قرار می دهد.
    هدف از انجام تحقیق، ارزیابی علایم کلینیکی و پاراکلینیکی در بیماران مبتلا به دمانس همراه با تعیین علل آن در جامعه ی مورد بررسی است.
    این مطالعه، یک مطالعه ی توصیفی- تحلیلی است که بر روی 100 بیمار مبتلا به دمانس مراجعه کننده به بیمارستان 17 شهریور مشهد صورت گرفته است. ابتدا بر طبق معیارهای DSM-IV بیمارانی که در تعریف دمانس قرار می گیرند، مشخص شده، پس از اخذ شرح حال دقیق و معاینه ی بالینی، اقدامات پاراکلینیکی شامل انسفالوگرافی، سی تی اسکن و ام ار آی و آزمایشات مورد نیاز درخواست می شود. اطلاعات به دست آمده در پرسش نامه هایی که به همین منظور تهیه شده، ثبت گردیده است. تحلیل آماری توسط آزمون های دقیق فیشر، کروسکال والیس و مجذور خی صورت گرفت. 36 درصد بیماران زن و 64 درصد مرد بودند. 43 درصد مبتلا به بیماری الزایمر، 40 درصد مبتلا به دمانس عروقی، 9 درصد مبتلا به دمانس بیماری پارکینسون و 8 درصد به سایر انواع دمانس مبتلا بودند. دمانس فرونتوتمپورال در هیچ یک از بیماران مشاهده نشد. ابتلا به پرفشاری خون، دیابت ملیتوس و هایپرلیپیدمی به صورت معنی داری باعث تشدید ابتلا به دمانس عروقی گردید. 100 درصد بیماران دارای سابقه ی حمله ایسکمیک گذرا و 88 درصد بیماران دارای سابقه ی حمله ی عروقی مغزی، مبتلا به دمانس عروقی بودند که کاملا معنی دار بود. از مجموع مبتلایان به دمانس عروقی، 55 درصد به اختلال تعادل و 65 درصد به بی اختیاری ادرار مبتلا بودند که از نظر علمی و آماری نیز معنی دار بود. بر اساس یافته های سی تی اسکن و ام ار آی در100 درصد مبتلایان به بیماری الزایمر، 5/47 درصد مبتلایان به دمانس عروقی و 9/88 درصد مبتلایان به بیماری پارکینسون آتروفی کورتیکال مشاهده گردید. آتروفی هیپوکامپ در 5/53 درصد مبتلایان به بیماری الزایمر و 15درصد مبتلایان به دمانس عروقی مشاهده شد. در 90 درصد از مبتلایان به دمانس عروقی، کانون های هایپودانس مشاهده گردید که تفاوت آن، از نظر آماری معنی دار است.
    با توجه به این نکته که در این تحقیق، نتایج حاصل از بررسی تصویربرداری عصبی به وسیله سیتی اسکن و ام ارآی به طور مشخصی با نوع دمانس هم خوانی داشتند، به نظر می رسد می توان از این 2 تکنیک جهت تشخیص زود هنگام دمانس که موجب افزایش کیفیت و کمیت زندگی بیماران دمانسی می شود، استفاده نمود. با توجه به شیوع نسبی دمانس عروقی در بیماران ما به نظر میرسد عدم کنترل دقیق عامل خطر، از جمله پر فشاری خون، دیابت ملیتوس و هایپرلیپیدمی میتواند علت این فراوانی باشد که کنترل بهتر می تواند کمک کننده باشد.
  • محمود رضا خزاعی، محمد اسماعیلی، دلارام کاشانی فر، یلدا حاکمی، راحله علی رضایی ابرده سفلی صفحات 243-250
    بروز نارسایی مزمن مرحله ی آخر کلیه در جوامع مختلف تحت تاثیر عوامل متعدد سن، جنس، نژاد و اختصاصات جغرافیایی تغییرات واضح می یابد، وضعیت اقتصادی و اجتماعی پایین همراه با بروز بیماری های مزمن متعدد و فراوان است، اما شواهد دقیقی برای بیماری های کلیوی در دست نیست.
    این مطالعه جهت تعیین ارتباط بین سطح درآمد و تحصیلات خانوادگی کودکان مبتلا به نارسایی مزمن کلیه با علل بروز آن انجام شد.
    اطلاعات کلیه ی کودکان تحت دیالیز مزمن مشهد (62 نفر) توسط پرسش نامه کسب شد. گروه شاهد از دانش آموزان مناطق مختلف سطح شهر(400 نفر) انتخاب و پرسش نامه توسط آن ها تکمیل گردید. سطح درآمد، وضعیت سواد والدین، مسکن خانواده در بین 2 گروه با استفاده از روش آماری رگرسیون لجستیک بررسی شد.
    در گروه بیماران دیالیزی، خانواده های تک والدی یا بدون سرپرست به طور واضحی بیش از گروه شاهد بود (001/0P<). سطح تحصیلات خانواده ها نیز در گروه بیماران دیالیزی به طور متوسط 10 در مقابل 13 کلاس تحصیلی بود (001/0P<). افراد دیالیزی مسکن اجاره ای یا مساحت مسکن کمتر نسبت به گروه شاهد داشته اند (001/0P<). درآمد ماهیانه بیماران دیالیزی نسبت به گروه شاهد پایین تر و تنها 3 درصد بیماران دیالیزی در نقاط مرفه شهری زندگی می کردند (001/0P<).
    سطح اجتماعی- اقتصادی خانواده های کودکان دیالیزی پایین تر از کودکان سالم است و شاید علت شیوع بالای بیماری مزمن کلیه در آن ها، عدم دسترسی آسان به امکانات بهداشتی، فقر فرهنگی والدین و در نتیجه مراجعه و تشخیص و ارجاع دیرهنگام و درمان ناقص بیماری اولیه و پیشرفت به سمت نارسایی کلیه باشد.
  • حامد بیضایی، مهسا کیافر، وحید مغفرتی، رویا نصیری، تینا وفایی صفحات 251-258
    گرایش به سمت افزایش استفاده از بی حسی رژیونال به جای بی هوشی عمومی، احتمالا مهم ترین عامل کاهش مشکلات بی هوشی (مشکلات انتوباسیون، آسپیراسیون ترشحات معده و مسایل مربوط به مصرف داروهای بی هوشی) در زایمان ها بوده است. کیفیت آنستزی رژیونال با افزودن اپی نفرین، مورفین، فنتانیل یا سوفنتانیل بهبود می یابد. اثرات اپی نفرین وابسته به دوز است. در دوزهای کم، اثرات تحریکی بر رسپتورهای بتا 1 و بتا 2 دارد. با دوز متوسط و بالاتر اثر آلفا آدرنرژیک آن غالب می شود. اپی نفرین با تحریک رسپتور بتا 2 مقاومت عروق محیطی را کم خواهد کرد.
    هدف در این مطالعه، بررسی اثرات افزودن اپی نفرین به داروی بی حسی تزریق شده در فضای داخل نخاعی و بررسی تغییرات همودینامیکی است که در بیماران کاندید سزارین تحت بیحسی اسپاینال ایجاد می کند.
    این تحقیق یک مطالعه ی کارآزمایی بالینی تصادفی دوسوکور بر روی 100 خانم بارداری که کاندید عمل سزارین بوده، به بیمارستان 22 بهمن مشهد در سال 1387 مراجعه نمودند و در کلاس ASA I،II قرار داشتند، انجام شد. بیماران بر اساس جدول اعداد تصادفی به 2 گروه: 80 میلیگرم لیدوکایین 5% + 2 میکروگرم سوفنتانیل، 80 میلی گرم لیدوکایین 5% + 2 میکروگرم سوفنتانیل + 2/0 میلی گرم (سی سی) اپی نفرین تقسیم گردیدند. علایم حیاتی بیمار (فشارخون سیستولیک و دیاستولیک، ضربان قلب و میزان اشباع اکسیژن شریانی) قبل از آنستزی و هر 5 دقیقه تا انتهای عمل ثبت گردیدند. این اندازه گیری ها در ریکاوری و تا زمان خروج بیمار از ریکاوری نیز ادامه یافت. عوارض جانبی و داروهای مورد نیاز برای آن ها نیز ثبت شدند.
    دو گروه بیماران، از نظر سنی، وزنی، میزان تحصیلات، وضعیتASA، زمان ناشتا بودن، تعداد و نوع عمل های قبلی تفاوت معنی داری با هم نداشتند. فشار خون سیستولیک و دیاستولیک در دو گروه اختلاف معنی داری با هم نداشت، اگرچه افت فشاری را در گروه با آدرنالین مشاهده کردیم. میزان ضربان قلب بیماران نیز در دو گروه اختلاف معنی داری با هم نداشت. در میزان اشباع اکسیژن شریانی و عوارض دارویی هم چون تهوع و استفراغ، اختلال بلع، لرز و دیسترس تنفسی، نیز اختلاف معنی داری بین دو گروه دیده نشد. افزودن 2/0 میلی گرم اپی نفرین به لیدوکایین 5 درصد که با هدف افزایش طول مدت بی حسی اسپاینال در حین عمل های جراحی صورت می گیرد، در وضعیت همودینامیک بیماران وعوارض جانبی آن ها تفاوت بارزی ایجاد نمی کند. البته باید توجه نمود که با کاهش مختصری که در فشار خون و ضربان قلب، در ابتدای برقراری بی حسی در گروه آدرنالینه مشاهده می شود، بهتر است در این دسته از بیماران، مراقبت بیشتری نسبت به حفظ فشار خون و ضربان قلب آن ها صورت داد.
  • علی اکبر بلوریان، خداداد مرادیان، آلاله اسماعیلی شاندیز صفحات 259-264
    هایفمای ضربه ای که عمدتا در اثر ترومای غیرنافذ چشمی ایجاد می شود می تواند با عوارض جدی نظیر افزایش فشار داخل چشمی، رسوب خون در قرنیه،کاتاراکت، آسیب عصب بینایی و نهایتا کاهش شدید بینایی همراه شود. شناخت و رسیدگی زود هنگام به این عارضه می تواند از عوارض شدید بعدی جلوگیری کند.
    تعیین فراوانی هایفمای ضربه ای و عوارض ناشی از آن در ضربه های غیر نافذ چشمی در یک مطالعه ی مقطعی کلیه ی بیماران مراجعه کننده به درمانگاه های چشم بیمارستان های 22بهمن و فارابی که ضربه غیر نافذ(Blunt) به چشم و اوربیت داشته اند را ظرف مدت یک سال انتخاب و با تهیه ی پرسش نامه ی مخصوص، خصوصیات فردی و معاینات چشمی شامل معاینه ی پلک، قرنیه، اتاق قدامی، لنز، عصب بینایی و هم چنین فشار داخل چشمی و حدت بینایی موقع مراجعه را ثبت کرده و افرادی که هایفمای ضربه ای داشته اند را جدا کرده و با بررسی عوارض ناشی از آن فراوانی آسیب های مربوطه را با استفاده از نرم افزارهای آماری محاسبه نمودیم که نتایج زیر به دست آمد.
    در این مطالعه مشخص شد که هایفما یکی از عوارض شایع ترومای غیر نافذ چشمی می باشد که در حدود نیمی (4/49%) از مبتلایان به ضربه ی غیرنافذ دیده می شود. گروه سنی40- 20 سال بیشترین فراوانی سنی را داشته و میانگین سنی در این افراد برابر 7/36 سال بود. این عارضه در مردان (9/65%) شایع تر از زنان (1/34%) است. شایع ترین عوامل ایجاد کننده ی ضربهدر میان افراد دچار هایفما برخورد اجسام خارجی با چشم و نزاع ها بودند که به ترتیب 8/48 درصد و6/36 درصد را به خود اختصاص می دادند. شایع ترین علایم همراه با این عارضه ی قرمزی چشم (09/56%) و تاری دید (7/48%) بودند. شایع ترین عوارض آن نیز شامل افت شدید حدت بینایی در هنگام مراجعه به کمتر از (6/75%) وافزایش فشار داخل چشمی(8/48%) بودند.
    هایفما یک عارضه ی شایع ضربه های غیر نافذ چشمی می باشد که خود با عوارض زیادی نظیر افت شدید حدت بینایی، افزایش فشار داخل چشمی، رنگی شدن قرنیه و...همراه می باشد. لذا با توجه به شیوع بالای این عارضه، مد نظر قرار دادن آن در هر بیمار با ضربه ی غیر نافذ چشمی می تواند ما را در تشخیص زود هنگام و جلوگیری از عوارض بعدی یاری کند.
  • صفحه 31
|
  • Safari A., Khakzad Mr, Mostafavi Z., Fumani A., Mashkat M., Mirsadraee M Pages 203-208
    On one hand the prevalence of Irritable Bowel Syndrome (IBS) ranges from 4 to 12 percent in the community; on the other hand, Celiac disease is prevalent in 4% of the IBS patients. Regarding the fact that cereals containing gluten are routinely used in Iran, diagnosing celiac disease in IBS patients is important for conducting the treatments. The objective of this study was to assess the frequency of Celiac in IBS patients.This study was designed as a case control prospective study. Eighty six subjects were enrolled in this study according to Rome II Criteria. The control group included healthy subjects that were checked up on a routine base. The evaluation of Celiac was done through serology exams such as Anti Gliadin and Anti Transglutaminase (IgG and IgA).Thirty eight male and 48 female patients suffering from IBS with a mean age of 34±11.7 years were enrolled in this study. The case and control groups were not significantly different in terms of sex and age. Flatulence, excessive gas passing and mucus passage were the most frequent symptoms in IBS patients. Night symptoms and weight loss (alarm signs) were observed in 37% and 32%, respectively. Elevated Antigliadin Titer was evident in 22 subjects (25%) which suggests a significantly higher rate for the case group as compared to the control group (t=4.67,P=0.0001). Elevated IgG Anti Transglutaminase Titer was observed in 2 cases (2.3%) while IgA Anti Transglutaminase was not elevated in any of the IBS subjects, neither in the control group nor in the case group.Biopsy of small intestine can be suggested to rule out the elevated Antigliadin Titer Celiac Disease in IBS patients.
  • Malekzadehgh, Afzali N., Bahrehosseini L., Malekzadeh N Pages 209-214
    Since CNS is derived from ectoderm during the fetal period, there are some common congenital or hereditary conditions that affect both the skin and nervous systems. Such conditions are traditionally called neurocutaneous disorders or phakomatosis.In this study, we have reviewed the most common clinical features and paraclinical findings in neurofibromatosis (NF) and tuberous sclerosis.In this cross sectional study, 50 patients with tuberous sclerosis or NF were chosen among all the patients who referred to the neurological clinic of Shahrivar 17th Hospital during a ten-month period. They were physically examined to detect any suspicion of neuroectodermal syndromes employing paraclinic exams like CT scan, MRI and EEG. Information about patients’ familial history, age, sex, clinical and paraclinical findings was collected to fill out the questionnaires. Finally, the data were analyzed with SPSS and SAS soft wares. 80% of our patients had NF. The ratio of males to females was calculated as 1.1. The average age for the emergence of the disease was 7.8 years old for tuberous sclerosis, 11.3 years old for NF1 and 59 years old for our only case of NF2. The most common manifestation of these syndromes was Cutaneus Lesions (88.9% in tuberous sclerosis and 100% in NF). Seizure and mental retardation were also common features in tuberous sclerosis with frequencies of 88.9% and 75%, respectively. Paraclinical studies were helpful in diagnosing the 50% of tuberous sclerosis and the8.7% of neurofibromatosis cases.Clinical and paraclinical manifestations of neurocutaneous disorders in this study are similar to other studies in the world.
  • Mirsadraee M., Vaziri , Haghi Z. Pages 215-220
    Hydatid cyst of lungs is mainly diagnosed by imaging procedures such as chest Roentgenogram and chest CT Scan. In endemic area, hydatid cyst may be discovered during the surgery appearing in a form which is not usually identified with typical Hydatidosis of lungs. The objective of this study was to give a description of the most important atypical radiological presentation of lung Hydatidosis. All the patients diagnosed as having pulmonary Hydatidosis through a surgical exploration were included in this study. Standard chest Roentgenograms and computed Tomographies were evaluated before the surgery for diagnosing any lung cyst or unknown lesion. Radiological findings were divided into two categories: 1-Typical Hydatid cysts which have already been described in literature as having imaging presentations such as intact cyst, water lily sign and crescent sign. 2- Atypical Hydatid cysts that do not resemble any feature of typical Hydatid cysts as mentioned above. 1614 subjects who had already been diagnosed with pulmonary Hydatidosis over a period of 28 years went under surgical operations. Seventy nine of them received standard Thoracic CT scan. Atypical cysts were detected in 35% of the subjects that were X-rayed by chest and in 32 of them (40.5%) who received CT Scan. The most frequent chief complaint was coughing as reported by 68 (87%) of the cases. None of the clinical and demographic findings were significantly more frequent in the subjects with atypical Hydatid cyst. The most frequent manifestation illustrated in the radiological pictures was thick cavity wall in 9 subjects (28%). Other findings were as follows: solid mass in 7 (21%), abscess in 6 (18%), consolidation in 3 (9%), fungus ball in 3 (9%), collapse (atelectasis) in 2 (6%) and round pneumonia in 2 (6%). Cavity was significantly more frequently seen in the right lung (90%) and mass like opacity was significantly more frequent in the lower lung field (100%). Hydatid cyst showing atypical features is relatively common; thus, physicians should be cautious about the possibility of Hydatid cyst while evaluating most of the radiological pictures of the lung, no matter what the localization, size and count of the lesion.
  • Homam M., Mehdinezhad M., Alehashemi A., Chaychi S Pages 221-230
    Myelopathy due to Human T Lymphocyte virus Type 1or Human associated myelopathy (Tropical Spastic paraparesis) is one of the clinical manifestations of this virus which is endemic in specific areas including the North-Eastern part of Iran. The aim of this case- control study was to evaluate the neurological symptoms and signs among patients who had already been identified as affected by the virus.The patients’ family background and medical history in terms of HTlV1 infection were evaluated. In addition, through administrating a laboratory investigation, sensory examination was used to detect any pain, vibration and/or priprioception in both upper and lower extremities. The evaluation of motor system was done according to force (0 to 5 on the basis of Medical Research Council Power Classification) and tonicity (based on the Modified Asworth Scale). Deep tendon reflexes as well as sphincter complaints were also investigated.Among 15 cases (3 males, 12 females), the average age was 50.6±16.5 years. The average duration of symptomatic was found to be 5.6±4.1 years. Two patients reported to have background history of Htlv1 infection. The most common complaints by the patients were: paresthesia (53.3%), muscular weakness (33.3%) and urination frequency (13.3%). None of the patients had atrophy. Symmetrical increase in tonicity was detected in both extremities; however, it was predominant in the lower ones (P=0.02).Urinary complaints may be the first clinical presentation of HAM/TSP. The most common sensory sign in our patients was paresthesia. We suggest that all the patients with problems in symmetric sensory and/or motor system who are especially at risk of being exposed to HTLV1 infection as well as those who complain about urinary problems should be checked for HAM/TSP.
  • Maalekzadeh Gh, Poustchi Amin H., Maalekzadeh N., Zarmehri B Pages 231-242
    Dementia is basically the disease of old people which is usually caused by a primary degenerative lesion or by a structural disease in the brain. In terms of etiology, dementia is associated with reversible and irreversible causes. Determination of the underlying causes of dementia may facilitate its treatment and prognosis. The purpose of this study is to evaluate clinical and paraclinical symptoms of dementia as well as to determine the most common causes. This is a cross sectional descriptive study on 100 patients with dementia who referred to Shahrivar 17th Hospital in Mashhad. First, the patients who were diagnosed as being infected by dementia were evaluated according to DSM-IV criteria. They were also enrolled in history taking and physical examinations as well as paraclinical managements like EEG, CT Scan and MRI. The obtained data were then recorded down in the questionnaires. 36% of the patients were females and 64% were males. Of this population, 43% had Alzheimer Disease (AD), 40% had Vascular Dementia (VaD), 9% Parkinson disease (PD) and 8% had other types of dementia while there was no case of Ferontotemporal dementia (FTD). HTN, DM and Hyperlipidemia were found to have a fully significant effect on VaD. 100% with the history of TIA and 88% with the history of CVA had VaD which was meaningful, too. 55% of the VaD patients were identified with Gait disorder and 65% with Incontinence which is ststistically significant. Based on the results of MRI and CT Scan, 100% of the AD patients, 47.5% of the VaD patients and 88.9% of the PD patients were identified with cortical atrophy. In addition, it was found that hypocampus atrophy was present in 53.5% of the patients with AD and in 15% of the patients with VaD. In 90% of the VaD patients, hypodense foci was observed which is statistically significant, too.As the findings of the study suggest, the results of CT Scan and MRI was notably related to the type of dementia. Thus, it seems that using these two techniques can determine the existence of dementia in the early stages which can help with improving the quality and quantity of life in these patients. According to the frequency rate of VaD in our patients, it seems that the lack of or poor control of the risk factors like HTN, DM and hyperlipidemia can lead to the high frequency rate of vascular dementia.
  • Khazaee Mr, Esmaeeli M., Kashanifar D. Pages 243-250
    The incidence of End-Stage Renal Disease (ESRD) varies markedly according to the age, race and sex of the population as well as the geographical characteristics of the place where they live. Low socio-economic status is associated with the occurrence of several different chronic diseases, but evidence regarding renal disease is scant. This study was performed to determine the relationship between the level of patient’s family education and income with the etiology of ESRD.A cross sectional study was conducted on 62 patients (30 Boys and 32 Girls) with chronic renal failure who were under dialysis treatment. A control group consisting of 400 students was also enrolled in the study. Socioeconomic data were obtained from both groups by using a questionnaire. Meanwhile, the cause of renal failure and the kind of dialysis were also determined for the patients. Socioeconomic features were compared in both the patients and the control group by using student T-Test, Chi-square, Fisher Exact Test and logistic regression analysis. In the dialysis group, there were remarkably more children from families with either one parent or without any supervisor, as compared with the control group)P<0.001). The level of family education in the dialysis group and control group was 10.6 and 13.3 years of schooling, respectively (P<0.001). Dialysis patients were either tenants or were living in houses smaller than the control group’s (P<0.001). In addition, the household’s monthly income for the case group was lower than that of the control group and only 3% of the patients were living in the socioeconomic areas of high classes (P<0.001).The dialysis patients’ families had lower socioeconomic level in comparison with the healthy population. The high prevalence of ESRD in these families may be related to the lack of access to hygienic facilities, the parents’ lack of sufficient knowledge and inattentiveness which may lead to delayed diagnosis of the disease, and incomplete treatment of the primary disease which may, in turn, develop ESRD.
  • Beyzaii H., Kiafar M., Maghferati V., Nasiri R., Vafaee T Pages 251-258
    Increasing use of regional anesthesia instead of general anesthesia may be the most important factor in decreasing anesthetic difficulties (e.g. difficult intubations, aspiration pneumonia, and analgesic side effect) in caesarean section. Quality of regional anesthesia is improved by adding morphine, fentanyl and sufentanil. The function of Epinephrine is dose-dependent. For instance, in small dosage, it has stimulating effects on Beta1 and Beta2 causing venous stasis to minimize. However, in large doses, Epinephrine’s Alfa adrenergic is dominant. This study aimed at investigating the potential hemodynamic effects of adding Epinephrine to lidocaine during spinal anesthesia on expecting mothers who are candidates of caesarean section.This study was a prospective, randomized, double-blind, controlled trial on 100 pregnant women who were candidates for caesarean section with ASA class I, II in the year of 1387. The subjects of the study were divided into two groups, (1) and (2) on the basis of the randomized digital table as follows: Group 1:80 mg lidocaine 5% +2 micro gram sufentanil Group2: 80 mg lidocaine 5% +2 micro gram sufentanyl + 0.2 mg (0.2cc) Epinephrine. Both groups received the drugs intrathecally. Vital signs such as systolic and diastolic blood pressure, pulse rate and SPO2 were recorded both before the anesthesia and thereafter every 5 minutes until the end of the operation. The measuring procedure continued during and after the recovery stage. Besides, the side effects and the drugs needed were recorded.According to the findings in this study, there werent any significant differences between the two groups in terms of age, weight, ASA, NPO timing and the previous surgery. There werent any significant differences between the two groups of the study in terms of systolic and diastolic blood pressure, either. However, some hypotension was noted in Adrenaline group. Also, there werent any significant differences in PR but some bradycardia was seen in Adrenaline group, too. There werent any significant differences in SPO2 and side effects (nausea, vomiting, dysphagia, respiratory disorder, shivering) between the two groups.Adding Epinephrine to Lidocaine 5% increased the duration of spinal aesthesia in caesarean section whereas no significant difference was observed in terms of hemodynamic and side effects. Nevertheless, regarding the emergence of hypotension and bradycardia observed in the Adrenaline group, no matter how rare, close control of hemodynamic in this group is essential.
  • Bolourian A., Moradian Kh, Esmaili Shandiz A. Pages 259-264
    Eye trauma is a common cause of one-sided blindness in children and teenagers. Blunt trauma can cause rupture of orbital cavity and the herniation of its content may affect the nearby sinuses leading to hemorrhage in the anterior chamber (hyphema).Traumatic hyphema that specially happens in the eyes with blunt trauma can be followed by high infra ocular pressure, corneal staining, cataract, injury of the optic nerve and sever loss of visual acuity (VA). Early diagnosis and treatment of this complication can prevent the later and worst complications. The aim of this study is to determine the prevalence of traumatic hyphema and its complications in eye blunt trauma.According to a cross- sectional descriptive protocol, we studied 83 patients with eye blunt trauma who referred to the eye clinics of Bahman 22nd and Farabi hospitals. A formal questionnaire was designed to be completed for personal particularities of each patient as well as the information about the examinations of orbit, cornea, AC, lens and optic nerves. In addition, the Intraocular Pressure (IOP) and initial VA were recorded. Then we analyzed these records and evaluated the prevalence of hyphema and its complications in eye blunt trauma. This study shows that hyphema is a common complication of eye blunt trauma that occurs in approximately 50% of the patients with eye blunt trauma. 36.1% of the patients were in the age group of 20-40 years old with an average age of 36.7 years. There were 65.9% males and 34.1% females. The most common causes of trauma included projectiles (48.8%) and assaults (36.6%). The most common associated symptoms with hyphema included red eye (56.09%) and dark vision (48.7%).The most frequent occurring complications included sever decrease of initial VA (75.6%) and high IOP (48.8%). Hyphema is a common complication of eye blunt trauma that may lead to other complications like sever loss of VA and high IOP. So, thinking of and searching for hyphema in any patient with eye blunt trauma can help us to diagnose it at early stages and prevent other complications.